4 mei

Oom Jan, Jan Scherpenzeel, kolenhandelaar in Apeldoorn, zat in het verzet. Hij verborg onderduikers, had een radio om met “Londen” te communiceren, had wapens voor het verzet verborgen. Een plaatsgenoot heeft hem verraden begin april 1945. Op 6 april werd hij gearresteerd, in de ochtend van eerste paasdag om 6 uur in de ochtend. Op 12 april is hij door SS’ers doodgeschoten, met 18 andere verzetsstrijders. Op 4 mei herdenk ik Oom Jan.

Ik herdenk op 4 mei de mensen die gesneuveld zijn in de oorlog (“de oorlog”, als in “de tweede wereldoorlog”) voor onze vrijheid, voor onze democratie. Ik herdenk de mensen die door de moffen zijn vermoord. Ik herdenk de slachtoffers van de oorlog.

De reden om op 4 mei te herdenken is niet dat we alleen die twee minuten aan de gevallenen denken. Ik denk heel vaak aan Oom Jan, en alle anderen. We herdenken op 4 mei samen om duidelijk te maken dat zoiets nooit weer mag gebeuren. We mogen nooit meer accepteren dat fascisme, nazisme, haat en discriminatie de overhand krijgt.

We herdenken opdat de mensen die zijn gesneuveld, niet voor niets zijn gesneuveld.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s